top of page

Wet werk en (on)zekerheid


Er is al een hoop over gezegd en geschreven: de wet werk en zekerheid. De bedoeling van minister Asscher was om meer eerlijkheid op de arbeidsmarkt te brengen. Er moest eerder recht zijn op een vast contract en bij ontslag krijgt iedereen even veel mee.

Enige tijd geleden werkte ik voor een Engelse organisatie. Zeer centraal aangestuurd vanuit Groot Brittannië, met een Brit als regiomanager. Hij viel geregeld van zijn stoel over de Nederlandse arbeidswetgeving. Dit was overigens nog voor 1 juli 2015, hij zal nu al helemaal niet meer te spreken zijn !

In zijn verlengde ben ik ook kritischer gaan kijken naar de pampering van de Nederlandse medewerker. Het voel bekruipt mij soms, dat zij door de overheid in de watten worden gelegd, ten koste van de ondernemer. Niet zelden valt het functioneren van een medewerker terug, wanneer er sprake is van een vast contract na twee jaar. Als een medewerker niet meewerkt om beter te gaan functioneren, is een lijvig dossier nodig om dat te bewijzen bij de rechter.

Die stuurt de niet functionerende medewerker gewoon terug als het dossier niet overtuigend is. Met alle relationele gevolgen van dien ! Niet alleen voor de ondernemer en niet ontslagen medewerker, maar ook met diens collega’s zullen problemen ontstaan.

Als alternatief kunnen tussen de medewerker en ondernemer afspraken worden gemaakt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst, in een ontbindingsovereenkomst. Vaak zullen dergelijke besprekingen gepaard gaan met onprettigheden van twee zijden: dreigen met ziekmelding door een medewerker, dreigen met ‘het leven zuur maken’ door de ondernemer en dergelijke.

Niet alle (kleine) ondernemingen hebben een heel apparaat om dergelijke zaken goed te begeleiden. Niet zelden zal het ontbreken aan tijd en kennis om een goed dossier op te bouwen en de exit van een medewerker op een goede manier te begeleiden. Een dergelijk traject vergt de nodig tijd, de medewerker die niet functioneert moet immers in staat worden gesteld om verbetering te laten zien. Het uitblijven ervan moet worden besproken en mogelijke oorzaken, zoals ziekte of kennisachterstand moet worden uitgesloten.

Gelukkig is het mogelijk hierbij ondersteuning te krijgen. Bent u hierin geïnteresseerd ? Neem dan contact op voor een gratis gesprek om een strategie te bespreken hoe u hierin voortgang kunt boeken via info@correnteadvies.nl of vul het contactformulier in.

Corinne van der Veen

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page